Thursday, 29 August 2013

LAPTOP BARU SEMANGAT BARU


First of all falun minta maaf kat semua readers sebab
dah lama takk update blog .

Second nak say thanks dekat readers yang takk jemu nak open
blog NAJAH walaupun takk de update pape.

Banyak faktor-faktor die jadi macam ni..
maklumlah...
pertama kali jadi pelajar kolej kan..
masih takk pandai nak urus masa...

Next... (^_^) untuk pertama dan selamanya nak 
ucap banyak2 terima kasih dekat mak ayah sebab 
BELIKAN KAKAK LAPPY BARU *bombombom...bunyi mercun*

hahahha... dengan ini timbul lah satu semangat baru untuk belajar..

Terima Kasih En Faidzullah dan Puan Fazlin..
Fadzlun 'Aqilah akan buat yang terbaik untuk membalas jasa Kalian.

Ikhlas Dari Anak Mu

muuaahhhh setepek (^-^)



Tuesday, 25 June 2013

NAMA LAIN BAGI AL-QURAN


Al-Quran mempunyai berbagai nama lain selain nama al-Quran.Walau bagaimanapun, nama yang terkenal dan yang digunakan secara meluas ialah al-Quran. Hal itu berdasarkan Firman  Allah : 

سورة البقرة ٢ : اية ١٨٥

Masa Yang Diwajibkan kamu berpuasa itu ialah) bulan Ramadan
Yang padanya diturunkan Al-Quran

Ada ulama’ berpendapat Al-Quran mempunyai 66 nama, manakala Abu Al- Ma’li Azizi bin Abd Malik mengatakan Al-Quran mempunyai 55 nama di dalam kitab beliau iaitu Al-Burhan. Dan ada juga ulama’ yang mengatakan Al-Quran mempunyai 90 nama. Walau bagaimanapun kesemua nama-nama itu sesuai dengan kemuliaan dan keagungannya sebagai sebuah kitab suci daripada Allah S.W.T. Antara nama-nama Al-Quran ialah : 
1. Al-Furqan 
Perkataan al-Furqan digunakan sebagai salah satu daripada nama al-Quran, kerana kandungan  al-quran itu menjelaskan kepada manusia antara kebenaran dengan kebatilan.  Oleh itu al-quran bertindak sebagai pembeza dan pemisahan terhadap ajaran yang benar dengan ajaran yang salah. 
سورة الفرقان ٢٥ : اية ١
Maha berkat Tuhan Yang menurunkan Al-Furqaan kepada hambaNya (Muhammad),
untuk menjadi peringatan dan amaran bagi seluruh penduduk alam.

2. Al-Kitab
Perkataan Kitab di dalam bahasa Arab dengan baris tanwin di akhirnya (kitabun) memberikan makna umum iaitu sebuah kitab yang tidak tertentu. Apabila ditambah dengan alif dan lam di depannya menjadi (Al Kitab) ia telah berubah menjadi suatu yang khusus (kata nama tertentu). Dalam hubungan ini, nama lain bagi Al-Quran itu disebut oleh Allah adalah Al-Kitab.
سورة السجدة ٣٢ : اية ٢
Diturunkan Al-Quran ini, Dengan tidak ada sebarang syak padanya,
dari Tuhan Yang memelihara dan mentadbirkan sekalian alam.  

3. Al- Mau’izah
Perkataan Al-Mau’izah digunakan sebagai salah satu daripada nama al-Quran  di sebabkan dalam  al-Quran itu mengandungi pengajaran dan peringatan kepada manusia dan sekalian alam, baik dalam urusan keduniaan dan akhirat.
سورة يونس ١٠ : اية ٥٧
Wahai umat manusia! Sesungguhnya telah datang kepada kamu Al-Quran Yang menjadi nasihat pengajaran dari Tuhan kamu, dan Yang menjadi penawar bagi penyakit-penyakit batin Yang ada di Dalam dada kamu, dan juga menjadi hidayah petunjuk untuk keselamatan, serta membawa rahmat bagi orang-orang Yang beriman

4Ar-Rahmah
Allah menamakan Al-Quran dengan rahmat kerana dengan Al-Quran ini akan melahirkan iman dan hikmah. Bagi manusia yang beriman dan berpegang kepada Al-Quran ini mereka akan mencari kebaikan dan cenderung kepada kebaikan tersebut.
سورة الاسراء ١٧ : ٨٢
Dan Kami turunkan Dengan beransur-ansur dari Al-Quran Aya-ayat suci Yang menjadi ubat penawar dan rahmat bagi orang-orang Yang beriman kepadanya; dan (sebaliknya) Al-Quran tidak menambahkan orang-orang Yang zalim (disebabkan keingkaran mereka) melainkan kerugian jua.

5. An-Nur
Panduan yang Allah gariskan dalam Al-Quran menjadi cahaya dalam kehidupan dengan mengeluarkan manusia daripada taghut kepada cahaya kebenaran, daripada kesesatan dan kejahilan kepada kebenaran ilmu, daripada perhambaan sesama manusia kepada mengabdikan diri semata-mata kepada Yang Maha Mencipta dan daripada kesempitan dunia kepada keluasan dunia dan akhirat.
سورة النساء ٤ : اية ١٧٤
Kami pula telah menurunkan kepada kamu (Al-Quran sebagai) Nur (cahaya) Yang menerangi (segala apa jua Yang membawa kejayaan di dunia ini dan kebahagiaan Yang kekal di akhirat kelak).

6. Ar-Ruuha
Allah SWT telah menamakan wahyu yang diturunkan kepada rasulNya sebagai roh. Sifat roh adalah menghidupkan sesuatu. Seperti jasad manusia tanpa roh akan mati, busuk dan tidak berguna. Dalam hubungan ini, menurut ulama, Al-Quran mampu menghidupkan hati-hati yang mati sehingga dekat dengan Penciptanya.
سورة الشورى   ٤٢:  اية 52
Dan demikianlah kami wahikan kepadamu ( wahai Muhammad ) al-quran sebagai roh
( yang menghidupkan hati ) dengan perintah kami..

7. Asy-Syifaa’
Allah SWT telah mensifatkan bahawa Al-Quran yang diturunkan kepada umat manusia melalui perantara nabi Muhammad SAW sebagai penawar dan penyembuh. Bila disebut penawar tentu ada kaitannya dengan penyakit. Dalam tafsir Ibnu Kathir dinyatakan bahawa Al-Quran adalah penyembuh dari penyakit-penyakit yang ada dalam hati manusia seperti syirik, sombong, bongkak, ragu dan sebagainya.
سورة  يونس  ١٠ : ٥٧
Wahai umat manusia! Sesungguhnya telah datang kepada kamu Al-Quran Yang menjadi nasihat pengajaran dari Tuhan kamu, dan Yang menjadi penawar bagi penyakit-penyakit batin Yang ada di Dalam dada kamu, dan juga menjadi hidayah petunjuk untuk keselamatan, serta membawa rahmat bagi orang-orang Yang beriman.

8 . Al-Bayaan
Al-Quran adalah kitab yang menyatakan keterangan dan penjelasan kepada manusia tentang apa yang baik dan buruk untuk mereka. Menjelaskan antara yang haq dan yang batil, yang benar dan yang palsu, jalan yang lurus dan jalan yang sesat. Selain itu Al-Quran juga menerangkan kisah-kisah umat terdahulu yang pernah mengingkari perintah Allah lalu ditimpakan dengan berbagai azab yang tidak terduga.
سورة ال عمران ٢ : ١٣٨
(Al-Quran) ini ialah penerangan kepada seluruh umat manusia, dan petunjuk serta pengajaran bagi orang-orang Yang (hendak) bertaqwa.

9. AL-Zikr
Allah SWT menyifatkan Al-Quran sebagai adz-dzikra (peringatan) kerana sebetulnya Al-Quran itu sentiasa memberikan peringatan kepada manusia kerana sifat lupa yang tidak pernah lekang daripada manusia. Manusia mudah lupa dalam berbagai hal, baik dalam hubungan dengan Allah, hubungan sesama manusia mahupun lupa terhadap tuntutan-tututan yang sepatutnya ditunaikan oleh manusia. Oleh itu golongan yang beriman dituntut agar sentiasa mendampingi Al-Quran. Selain sebagai ibadah, Al-Quran itu sentiasa memperingatkan kita kepada tanggungjawab kita.  
سورة الحجر ١٥ : اية ٩
Sesungguhnya Kamilah yang menurunkan al-Quran dan Kamilah
yang memelihara dan menjaganya


*SEKADAR PERKONGSIAN ILMU*


Friday, 14 June 2013

KIAS 2013... Me ?




*kak piyaa | kak sha | mimi*

sweet kan mereka ? xD
sangat beruntung dapat kawan baru macam mereka
happening tak payah cakap la.. 
lagi'2 kak sha..
huhuhu

okeyh.. 
see? 
diorang pakai purdah kan ?
indah je bile tengok...
falun ?
bile lagi ..

pemakaian purdah ni wajib sekiranya
muka kita menjadi fitnah !
*eyh..betol ke statement ni*

next story is
asrama kitorang dengan kolej tersangat lah mencabar
jauh...kene melintas jalan besar..
jejantas xde..
bayangkanlah
dengan kereta nye yang macam pelesit..

rahsia nye adalah sabar...
sabar..sabar...
again and again..

asrama nye pulak tak macam tempat lain tau..
macam kita skola rendah dulu'2
hahaha.. gelak je denga kan
macam'2 peraturan ade

tak bole itu
tak bole ini
kene macam ni
tak bole macam tu
kene tengking
kene marah

tersangat lah anoying tau tak...
dan rahsie nye adalah
sabar..sabar...
again and again...

nasib baik lah sem 1 ni je kene dudok kat sini
enam bulan tu weyh 
macam betaun nak habiskan

mane taknye...
kuliah belom start lagi 
dah dapat macam'2 cabaran

tapi korang kene ingat tau
rahsie die 
sabar..sabar..sabar..
again and again

gerenti smiley jek duduk sini..
heheh..
ayah pesan yang penting ilmunya

KOLEJ ISLAM ANTARABANGSA SULTAN ISMAIL PETRA

Tuesday, 21 May 2013

Happy Anniversary


selamat hari ulang tahun perkahwinan buat mak dengan ayah yg ke-19 tahun



kakak xde ape nak bagi.. 
i just wish both of you happy ever after..
sampai hujung nyawa...

19 tahun mak dengan ayah terhasil lah kami tujuh orang nie..

anak pertama BUKTI CINTA mak dengan ayah

bersyukur nye akak jadi anak sulung >_<

Segmen: Jom Blogwalking bersama Cik Bintang



klik to join

TAMAT : 30/05/2013

1st Segmen By Cik Puan




klik untuk join






Thursday, 2 May 2013

PEMENANG #2 Topup GA by NAJAH

*baca semua patah perkataan yang tertaip di entry ini ya*

bismillahirahmanirahim :)

tibanya masa yang di tunggu-tunggu ..
mintak maaf kalau terlalu lambat

#tekan gambar untuk tahu pemenangnya#

TOP REFFERAL 

SAGU HATI

PEMENANG BERTUAH


TAHNIAH KEPADA SEMUA PEMENANG !!!

yang tak menang sabar ye...cube lagi lain hari...

CARA TUNTUT HADIAH

pergi my facebook 
bagitahu anda menang dalam kategori ape ..
sangat senang .. 

lepas tu nanti malam pemenang akan dapat habuannye,,
kenape malam ??
hahah.. sory la... stok topup dah habis,,, baru nak g beli ... 

*tak malam sagt kot... SECEPAT MUNGKIN akan diusahakan*


tarikh tamat untuk tuntut hadiah adelah pada
9 MEI 2013 
beware dengan tarikh nie yekkk !!

Sunday, 28 April 2013

#2 Topup GA by NAJAH

ENTRY LEKAT


Topup GA lagi untuk anda semua
dengan syarat yang simple
This GA berlangsung selama 

SEBULAN
28 MARCH 2013 hingga 28 APRIL 2013 

KELAYAKAN :-

Warganegara Malaysia
Ada Blog


SYARAT PENYERTAAN :-

Follow blog NAJAH *bagi yang belum*
Like Fanpage NAJAH *ada di sidebar*
Follow Twitter *bagi yang ada..yg xde its ok*

*syarat yang sudah biasa anda lakukan..very easy*


CARA PENYERTAAN :-

Buat entry in tittle '' #2 Topup GA by NAJAH''
Copy banner dan link ke entry ini
tag ? ohhh.. TIDAK PERLU (^_^)
Mention kan anda pengguna line apa Maxis | Digi | Celcom | or whatever 
*sangat penting ya.. nanti fadzlun nak beli number pin topup*
Hantar link penyertaan di ENTRY INI sahaja *no shoutbox* 


PEMBAHAGIAN HADIAH :-

: 1 Top Referral : 

Topup RM 10 x 1 Person

: Cabutan Bertuah :

Topup RM 5 x 3 Person


 SPONSER :-

no need to LIKE or FOLLOW or CLICK
just say thank you to

FAZLIN NATIN BINTI MOHD YUSOF 
*my mother again.. (^_^)*


TAMAT :- 

28 APRIL 2013 | 11.00 p.m


SENARAI PESERTA

TOP REFFERAL TERKINI 



Tamat sudah Topup GA by Najah


kepada semua yang join Ga najah ini.. 
Topup GA by NAJAH

diucapkan tahniah kerana anda begitu sporting  yekk ! 
thanks banyak banyak yeepp !

para pemenang yang bertuah akan diumumkan pada 
KHAMIS 02/05/2013

alamakkk ! kenapa lambat sangat ??
rilex la.... fadzlun agak bizi la...
sebab isnin selase fadzlun kene pergi 
interview dekat kelantan...
nak sambung blaja..
harap my readers faham ea..


Thursday, 18 April 2013

Susah Nak Online . KENAPE ?


First , bizzy dengan Lesen yang baru ambik .. asyik pegi kelas jek. .sekarang tengah tunggu L keluar.
Second , bizzy dengan segala surat-menyurat apply kemasukan pelajar baru sem 1 .. *ini pening*
Third , penat penat dan penat .. bila dah bizzy dengan semua tu .. penat lah . kan ??



Siapa yang belum join lagi GA falun masih boleyh join .. 
TAMAT 28 APRIL 2013 

#2 TOPUP GA BY NAJAH

Wednesday, 10 April 2013

Big giveaway by mohd zuhri



klik banner to join

5 Top Refferal di cari !
11 Random di cari !!

Hadiah 
Topup RM 30 | RM 20 | RM 10x3 | RM 5x11

JOIN SEKARANG


fast is cepat segmen 1.0


klik banner to join

" fast is cepat segmen 1.0"
berlansung selama dua hari 
9-11 april 2013
jam 12 am 

teaser untuk mini GA dysha nanti.

syarat-syarat

  • tepek banner  ini entry anda dan backlink ke entry ini.
  • tajuk entry "fast is cepat segmen 1.0"
  • follow blog dysha
  • letak link blog dysha dalam bloglist anda [supaya anda alert dengan pengumuman dan tak ada yang kecewa lambat tuntut hadiah)
  • like FB page 
  • klik sini sini dan sini  

hadiah dan pemilihan pemenang.
  • cash Rm10 = 1 pemenang [ top referrel ]
  • 1 notebook ecogreen = 1 pemenang [random ]
  • 2 button badge =2 pemenang [random ]
  • 5 sticker = 5 pemenang [random ]
  • 2 bamboo bookmark = 2 pemenang  [random]

total 11 pemenang

Tuesday, 9 April 2013

Follower #678


Semakin hari kawan blogger semakin bertambah ^_^

Untuk kali ini fadzlun agak berminat dengan nombor follower sekarang iaitu

678 

terima kasih kepada syaabdull


tak dapat nak review banyak-banyak sebab falun tak jumpa link dia (^_^)

tuan empunya diri kalau nampak entry nie sudi-sudi lah tinggal kan link anda ye...

Thursday, 4 April 2013

MEDIA SPINNING | MALAYSIA

*tekan gambar untuk lebih jelas*

HuaHuaHua !

Memang lari dari berita asal

Kesian nenek ^_^

Sumber :- FACEBOOK

AURAT.COM -NEW-



SAYA PILIH UNTUK TUTUP AURAT 


Sila beritahu isteri,anak,girlfriend,adik,emak,kakak,ibu 

mertua dan lain-lain tentang cara menutup aurat yang 

Betul.Tau tak,apa yang perlu dititikberatkan pasal aurat tu ?

 Kepala,rambot,lengan,kaki,baju dan seluar.Beratus 

kelebihan,Beribu ganjaran.Dan paling gila lagi,pahala yang 

diberu sebab menutup aurat adalah percuma !!!


KEMPEN MENUTUP AURAT SATU DUNIA -versi NAJAH-

(^_^)


Ustaz Azhar Idrus | Cikgu Shida -TerPanas-


SUMBER


Sebelum apa-apa, gua nak clearkan disini.., gua tak ada masalah dengan Ustaz Azhar Idrus.., gua juga terhibur dengar keletah Cikgu Shida.., dan gua suka dengar lagu Yuna..

So.., kali ni gua nak sentuh sikit pasal komen Ustaz Azhar Idrus tentang lakonan 'miming' Cikgu Shida didalam Youtube.. Baca kat bawah ni kenyataan dari Azhar Idrus..


Gua setuju bila Ustaz Azhar Idrus kata sebagai seorang pompuan, mereka kena ada rasa malu.. Tak kiralah artis ke.., lawyer ke.., bini Perdana Menteri ke.., kena ada sifat malu beb..

So.. sepatutnya Cikgu Shida tu kenalah terima dengan hati yang terbuka.. Orang kata.., bila ada lagi insan yang sudi nasihatkan kita tu.., tandanya masih ada yang sayang..

Jadi.., jom kita baca luahan hati Cikgu Shida.. Gua prinstcreen khas untuk bacaan korang..

Renung-renungkannn..




*penggunaan kata gua bukan dari Fadzlun*

Cerita nie Fadz share dari BS

Pada pendapat fadz .. we can do anything we want tapi kene ingat 
jangan langgar hukum syara' | islam | dan hukum Allah S.W.T

In the other side .. kita juga kene berfikiran terbuka untuk terima 
nasihat or teguran or ape2 saje yang diberikan ..

(^_^)

 
|Copyright Reserved to Fadzlun Aqilah | Washed Denim Template |